Om mig

Jag har växt upp i Norge ibland djuren på en bondegård.Först med nötkreatur sedan lagdes driften om till får.På det mesta fanns 150 får i fjöset.

Jag fick tidligt lära mig arbeta,både på gården och med hushållsarbete då det var 6.mindre sösken också och ta hand om.Vi är 7.stk jenter,så det var nok att göra.

På sommaren när man hade lov från skolan,var det att hjelpa till i slåtta,med allt vad det innebar och mycket tungt arbete på den tiden.Sedan fick man passa sine mindre sösken och göra hushållsarbete.

När driften lagdes om till får,fanns också hund på gården av rasen border collie som vi brukade på fjellbete för att samla fåren i hagar.Det heter vallning.

När man var färdig i skolan fick man ut och tjäna sina egna pengar.Jag arbetade på en klädesfabrik i Norge som gjorde herrskjortor och döffelcoats.Gikk också ett år i skolan innan jag sökte mig till hotel/rest.yrket.Arbetade i det yrket ett antal år innan jag reste på sjöen på passasjerarbåt.Arbetade på sjöen på NORGES RIKSVÄG nummer 1.HURTIGRUTEN i 7.år innan nok var nok.Sedan var jag och arbetade på oljeterminal på min hemplats.

Det började på slutet 80.tal bli dårligt med jobb i Norge och jag och min mann sökte oss till Sverige.Vi fick arbete båda to,och vi flyttade till Skåne.Vi arbetade och bodde der i 3.år innan vi flyttade till Dalsland.Med mellanlandning i Dals-Ed först när bilindustrien och fabrikerna gikk for fullt på 90.talet.Sedan flyttade vi till Bengtsfors på tidigt 90-tal,der vi jobbade inom bilindustrien tills slutet.
Jag jobbade lite inom hotell/rest.yrket igen tills jag av nogon anledning kom inn i vården.Jag tok min utbildning på äldre dagar,och är nu utbildad undersköterska.